27 Nisan 2011 Çarşamba

Medyada Anlamsız Sansür.

Yasakçı zihniyet dendiğinde ilk aklıma gelen, internet yasakları. Bloglara bile girişi engellediler, peki neden? Lig tv yayını yapılıyor diye. Peki ama tüm diğer blog kullanıcılarının-yazarların ve takipçilerin- bunda suçu neydi? Hiç! Her zaman olduğu gibi, bir tuğlası yanlış konmuş diye koca evi yıktılar! Üstelik asıl sorun da orada öylece durmakta, yaptıkları şey bir çözüm asla değil. Nitekim insanlar bir yolunu bulup yine kullanmıyor mu kullanmak istedikleri ve yasaklanan siteleri? Youtube'da olduğu gibi. Sanki bunun farkında değiller, bilmiyorlar yani yasaklasalar da hala insanların girebildiğini. Yalnızca bilgi akışını aksattıklarını düşünüyorum ama asıl engel olmak istediklerine zaten bu şekilde engel olamazlar ki. Buna yalnızca yasakçı zihinyetler müsaade edebilir.
Özellikle köşe yazarlarına uygulandığını düşündüğüm bu sansür meselesinde bunu yapmalarını bence anlamsız kılan bir nokta var. İnsanların konuşmasını, yazmasını engelledikleri zaman, o düşünceye de engel olabileceklerini sanmaları. Oysa tam tersi, baskı altına alınmaya çalışılan her düşüncenin gün gelip de daha şiddetli bir şekilde "hortalayacağını" düşünüyorum.
Özellikle Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın hapse atılmasından sonra tüm medya ayağa kalktı, zıt görüşte olanlar bile ortak bir noktada birleşti. Hatta yurtdışında bile bizim demokratik özgürülüğümüz için telaşlanmalar başladı. Henüz basılmamış bir kitap yüzünden hapis  cezası alınmış olsa da sonuçta okumak isteyenler bir yolunu bulup-internet aracılığıyla- o kitabı okuma şansını yakaladılar.
Haluk Şahin'in üstünde durduğu konulardan birisi de YSK'nın BDP bağımsız milletvekili adaylarını veto etmesiydi. Aslında bu anayasanın da yetersizliğinden kaynaklanmakla beraber, yine de yasakçı zihniyetin bir ürünü olarak yalnızca ülkede bir kaos yaşanmasına, büyük bir hasara,yaralanmalara ve ölüme yol açtı. Sonunda kararlarından döndüler ve vetoyu -hepsi için olmasa da- kaldırdılar. Yani, eninde sonunda yasakçılık geri tepiyor ve bir adım geri atmak zorunda kalmıyor mı? En azından engelleyemediklerini görmelililer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder